2021-06-18 01:03:05• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Brit focicsata Londonban – Íme a pénteki program

A világ legrégebbi párharca fotó: www.football365.com
A világ legrégebbi párharca fotó: www.football365.com

A csehek ellen javítanának a horvátok, Kulusevski visszatérése erősítheti a svédek támadójátékát.

A koronavírus-fertőzésből felépült és a csapathoz így visszatérő Dejan Kulusevski jelenléte adhat új lökést a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő svéd válogatottnak, amely pénteken a lengyeleket legyőző szlovákokkal találkozik Szentpéterváron.

    
Svédország a csoportkör első fordulójában masszív és hősies védekezéssel 0-0-s döntetlent játszott a spanyolokkal, továbbjutási esélyeit viszont akkor tudja jelentősen növelni, ha megveri Szlovákiát, amely hétfőn némi meglepetésre elbánt a Robert Lewandowski fémjelezte lengyelekkel.
    
A spanyolok elleni meccset Kulusevski, valamint Mattias Svanberg is csak televízión követhette, pozitív koronavírustesztjük miatt ugyanis a csapattól elkülönítve töltötték az elmúlt hetet.
    
Janne Andersson, a svédek szövetségi kapitánya azt mondta, a szlovákok ellen már egy másik együttest láthatnak majd a szurkolóik. "Megvannak az eszközeink: amit begyakoroltunk, ahogyan felkészültünk, valamint az elmúlt években játszott különböző mérkőzések tapasztalatai" - jelentette ki a szakvezető, aki szerint a sikerhez vezető úton minden ellenféllel szemben az éppen leginkább célravezető taktikát kell alkalmazniuk.
   
A svédek eddig ötször találkoztak a szlovákokkal, és még egyetlen alkalommal sem veszítettek, három döntetlen mellett kétszer legyőzték pénteki riválisukat. Kulusevski, a Juventus támadója, vélhetően ezen az összecsapáson még nem a kezdőcsapatban kap majd helyet, de az északiak így is két csatárral, Alexander Isakkal és Marcus Berggel rohamozhatnak majd. Isak 2017 januárjában, 17 évesen és 113 naposan épp a szlovákok ellen talált be először a válogatottban, ezzel a nemzeti együttes történetének legfiatalabb gólszerzője lett.
    
A szlovákok ugyanakkor a lengyelek ellen megszerzett három pont birtokában kényelmesebb helyzetben várhatják a pénteki találkozót, ráadásul Stefan Tarkovic szövetségi kapitánynak egyetlen sérültje sincs, így a legerősebb összeállításban tudja pályára küldeni az együttest. A svédeknél a kisebb húzódással bajlódó Mikael Lustig vélhetően kihagyja a meccset.
    
A szentpétervári Gazprom Arenában 16 órakor kezdődő mérkőzésen a német Daniel Siebert lesz a játékvezető.

 


 A D csoportban két társházigazda csap össze Londonban, Anglia és Skócia, míg a másik találkozón a vereséggel rajtoló világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott a csehek ellen javítana.

    
Az angol-skót rivalizálás csaknem másfél évszázadra nyúlik vissza, az aktuális főszereplők pedig pontosan tudják, mennyit jelent egy ilyen futballmérkőzés a szurkolók és a sportág szerelmesei számára. "Az angol sajtó mindenkivel elhiteti, hogy óriási a különbség a két együttes között, így aztán a mi feladatunk az lesz, hogy megmutassuk, nem ez a helyzet" - nyilatkozta John McGinn, a Premier League-ben szereplő Aston Villa skót középpályása, aki vélhetően pénteken is a kezdőcsapatban kap majd helyet. A 26 esztendős futballista emlékeztetett rá, hogy Angliában 55 millióan élnek, míg Skóciában csupán ötmillióan, ráadásul az angol válogatottban világszerte ismert szupersztárok szerepelnek, így érthető, hogy kevesen adnak esélyt a skótoknak a jó eredmény elérésére.
   
 "Ugyanakkor nekünk is van néhány jó kis sztárjátékosunk, aki kiválóan tud futballozni és gondot okozhat az ellenfeleknek" - jelentette ki McGinn.
    
Angol-skót meccset először 1872-ben rendeztek, és az eddig lejátszott 114 találkozóból 48-at az angolok, 41-et pedig a skótok nyertek meg, 25 összecsapás döntetlennel zárult.
    
A skótok 1996 után szerepelnek újra Európa-bajnokságon, és 1999 óta nem tudtak nyerni ősi riválisuk ellen. A rajt ráadásul balul sült el a számukra, mivel az első fordulóban 2-0-ra kikaptak Glasgow-ban a csehektől.
    
Az angolok ezzel szemben a horvátok ellen aratott 1-0-s sikerrel startoltak, Marcus Rashford, a Manchester United csatára szerint pedig a skótok elleni ütközet ahhoz hasonlítható, mint amikor klubcsapatával a városi rivális City, vagy éppen a Liverpool ellen lépnek pályára a Premier League-ben.
    
"Egészen különleges ezeknek a meccseknek a felvezetése és a hangulata, játékosként pedig mindenkinek az a célja, hogy a legnagyobb és legemlékezetesebb mérkőzéseken szerepeljen, amelyekre aztán egész pályafutása során jó visszaemlékezni" - nyilatkozta Rashford, aki úgy fogalmazott, nagyon kemény összecsapás vár rájuk, és a játék olyan elemeiben kell jónak lenniük, amelyhez ki kell lépniük a komfortzónájukból.
    
Az angol válogatott egy skótok elleni győzelemmel jó helyzetbe kerülne a csoportelsőség megszerzése szempontjából, a skótoknak ugyanakkor fontos lenne begyűjteniük a három pontot, hogy maradjon esélyük a nyolcaddöntőbe kerülésre.
    
A csoport másik pénteki találkozóján Horvátország nem készül külön a skótok ellen két gólt szerző csatárra, Patrik Schickre, akit Vedran Corluka másodedző egészen kiváló futballistának tart.
    
"Klubszinten is megmutatta már korábban, hogy nagyszerű játékos, de nem az ő megállítására építjük a taktikát" - jelentette ki Corluka, hozzátéve, hogy maradnak a megszokott védekezésüknél, mert eddig sem fordult elő, hogy az ellenfél egyetlen játékosára külön figyeltek volna.
    
"A mostani problémáink mindenki számára világosak, a pálya harmadik harmadában ugyanis szenvedünk, és nem alakítunk ki elegendő gólszerzési lehetőséget. Azon dolgozunk, hogy ezt rendbe hozzuk" - mondta a másodedző.
    
A cseh válogatott kapusa, Tomas Vaclík szerint a pénteki találkozón az ellenfelük lesz nyomás alatt, ennek megfelelően ők már kidolgozták a saját taktikájukat. "A horvátoknak szükségük van a három pontra, ezért támadniuk kell majd, ez viszont a mi malmunkra hajthatja a vizet" - nyilatkozta Vaclík, aki szerint az ő formaidőzítésük kiválóan sikerült, jól játszottak az első csoportmeccsükön, és ezt akarják folytatni pénteken.
    
A horvát-cseh találkozó 19 órakor kezdődik Glasgow-ban, a játékvezető a spanyol Carlos del Cerro lesz. Az angolok Londonban fogadják a skótokat 22 órától, azon a meccsen a szintén spanyol Antonio Mateu Lahoz fújja majd a sípot.

A pénteki porgram:
E csoport:
Svédország – Szlovákia 16.00

A várható kezdőcsapatok:
Svédország:
Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg - Isak, Berg
Szlovákia: Dúbravka - Pekarík, Satka, Skriniar, Hubocan - Kucka, Hromada - Haraslín, Hamsík, Mak - Duda

 

D csoport:
Horvátország – Csehország 19.00
A várható kezdőcsapatok:

Horvátország: Livakovic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modric, Kovacic - Rebic, Vlasic, Perisic - Petkovic
Csehország: Vaclík - Coufal, Celustka, Kalas, Boril - Král, Soucek - Masopust, Darida, Jankto - Schick

 

Anglia – Skócia 22.00
A várható kezdőcsapatok:
Anglia
Pickford - Walker, Stones, Mings, Shaw - Phillips, Rice, Mount - Sterling, Kane, Grealish
Skócia: Marshall - Hendry, Hanley, Tierney - Forrest, McTominay, McGinn, McGregor, Robertson - Armstrong - Adams

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: